Alice is 32 jaar, woont in Oosterzele en is copywriter/huismoeder van beroep. Haar dochtertje Lou Taiyari is 9 maanden jong, ze heeft een broer, Tanok, van 6 jaar oud.
Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?
De borstvoeding verloopt vlot. Enkel de eerste week na de geboorte waren mijn tepels een slagveld. Met dichtgeknepen ogen en tanden op elkaar moest ik toen voeden doordat ik tepelkloven had. Mijn zoontje had 2 jaar lang borstvoeding gekregen, dus ik was een beetje overmoedig die eerste week met onze kersverse dochter Lou en legde haar aan zonder de ‘juiste’ positie in acht te houden. Daardoor kreeg ik al snel kloven. Gelukkig was dat na 2 weken helemaal genezen. Na 9 maanden krijgt Lou nog steeds hoofdzakelijk borstvoeding.
Mijn zoontje had 2 jaar lang borstvoeding gekregen, dus ik was een beetje overmoedig die eerste week.
Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?
Ik voed de hele dag door wanneer zij er zin in heeft en 2-3 keer s’nachts. (Lou slaapt bij ons in bed.) Het voeden gaat heel instinctief en ik voel aan wanneer ze wil drinken. Of ze dan ook effectief honger heeft vind ik niet belangrijk. Ik vertrouw erop dat ze genoeg binnenkrijgt en ik zie aan haar sappige billetjes dat dit ook het geval is.
Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?
Mijn moeder heeft me 3 maanden lang borstvoeding gegeven. Geen idee of dit invloed had op mijn eigen borstvoedingservaring. Ik ben redelijk nature-minded van inborst, dus het verlangen om mijn kind op deze wijze te voeden komt sowieso van diep.
Het verlangen om mijn kind op deze wijze te voeden komt van diep.
Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?
Ik heb er geen problemen mee. Soms probeer ik mijn borst wel een beetje te bedekken met bijvoorbeeld een sjaal als onbekenden te dicht zitten, bv. tijdens een lange treinrit. Afgeschermd van vreemde blikken voeden, voelt op die momenten veiliger. Mijn zoon Tanok is geboren in Mexico. Daar leefden we ook de eerste 3,5 jaar van zijn leven. De borstvoedingscultuur vind ik daar heerlijk bevrijdend. Niemand kijkt ervan op als je je tiet er in het midden van de markt uit floept om je kind te voeden. Daar bengelen heel veel kleintjes in een sjaal op de rug van de (werkende) mama’s en drinken op vraag. Dat voelt heel natuurlijk aan voor mij.
Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?
Mijn borsten verdienen een erepenning. Als onuitputtelijke bronnen van levenskracht hebben ze in totaal al bijna 3 jaar lang hun diensten bewezen en ze hangen er nog steeds, al was het dan een beetje lager dan voordien. Als ik mijn goed gevoede, gezonde en veilig gehechte kindjes zie dan heb ik daar geen spijt van.
Mijn borsten verdienen een erepenning.
Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?
Je kan dit. Vertrouw op jouw lichaam, al is de start nog zo moeilijk. Ergens in jouw DNA zit de energie van de voedende Godin gecodeerd. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je kindje en vertrouw op je eigen intuïtie. Het is de handigste tool die je als moeder ooit zal bezitten, naast je borsten natuurlijk.
Ergens in jouw DNA zit de energie van de voedende Godin gecodeerd.
Als het financieel mogelijk is, blijf dan langer dan drie maanden thuis bij je kindje als je die impuls voelt. Veilige hechting vormt letterlijk de hersenen van je kind en een eerste levensjaar zonder stress is van onschatbare waarde. Recente data uit de neurowetenschappen en onderzoek naar hechting en trauma tonen dit aan.
Moederschap is een geschenk maar het vergt ook iets van een mens.
Onderschat de eerste maanden niet. Slaaptekort, weinig tijd voor jezelf en het effect van een huilende baby op je zenuwstelsel kunnen hun tol eisen. Moederschap is een geschenk maar het vergt ook iets van een mens. Reik uit als je voelt dat je hulp nodig hebt en schaam je niet voor eventuele moeilijke emoties.
Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?
De eerste week doopten mijn partner en zoontje mij om tot ‘Súper-tettones’(Spaans voor de supertiet), de favoriete superheld van ons dochtertje Lou. Omdat mijn borsten het enige redmiddel waren bij elke huilbui die eerste weken, kwam ik altijd parmantig te hulp gesneld en dan riepen ze in koor: Volhouden Lou, want hier komt Sú-per-Téé-Tóneees.
Ik schiet ook altijd in de lach als Lou mijn borsten ziet als een plezierig tussendoortje. Ze drinkt een beetje waarop ze haar hoofd weer wegdraait en vrolijk kraait, misschien even wegkruipt en dan hup, weer naar die borst. Dit kan zich echt wel tien keer herhalen in een paar minuten tijd. Hilarisch tafereel vind ik dat.
Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?
Hij voelt als een veilige beschermer aan. Als ik bijvoorbeeld tegenkantingen krijg over het ‘lange’ voeden, weet ik dat hij absoluut achter mij staat. Hij vertrouwt mij in dit hele proces en leert mij relaxen als mijn Westers brein in overdrive gaat.
Wat is je favoriete borstvoedingshouding?
Zittend in een stoel. De madonnahouding heet dat zeker? Zo kan ik haar goed zien en soms zelfs een kus stelen terwijl ze bezig is. En die handjes die dan mijn gezicht aanraken, zalig.
Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?
Ik hoop dat ik tegen dan aan het afbouwen ben. Ik ben pro langvoeden, maar bij Tanok vond ik het na 2 jaar echt welletjes. Ik wou mijn nachten en mijn lichaam terug. Dat afbouwen ging toen redelijk rimpelloos. Ik heb best wel respect voor vrouwen die blijven voeden tot hun kind zelf aangeeft er genoeg van te hebben.
Ik heb respect voor vrouwen die blijven voeden tot hun kind zelf aangeeft er genoeg van te hebben.
Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin:
Een pure, voedende en liefdevolle connectie tussen mij en mijn kind.
Is er verder nog iets dat je kwijt wilt, dat je hierboven niet kon delen?
Borstvoeding is niet alleen een fysiologisch/mechanisch gebeuren. Het is voor mij een spirituele ervaring, zoals moederschap op zich dat ook is. De band die dit schept met mijn kinderen voelt zo natuurlijk, voedend en mooi.
Dankjewel Alice!
Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien