Anne-Sophie is 34 jaar, woont in Gent en is mama van Rozanne, 4 jaar en Hugo, 3 maanden. Ze is bankbediende van beroep.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?

Met Rozanne ging het vanaf het begin vlot. Af en toe kwam er een hindernis op ons pad. Een pijnlijke kloof bijvoorbeeld, die niet wilde genezen en mij nachtenlang de hele buurt bij elkaar deed krijsen. Of de moeilijke zwangerschap van Hugo. Ik was toen eigenlijk te misselijk om iemand in mijn buurt te verdragen, ik had maar weinig melk meer en het deed pijn wanneer Rozanne dronk. Tegelijk was borstvoeding toen het enige wat er voor ons was. Elke ochtend en avond mocht Rozanne een kwartiertje bij mij in bed, om te drinken.

Af en toe kwam er een hindernis op ons pad.

Ook met Hugo had ik een vlotte borstvoedingsstart. Al verslikt hij zich wel eens in de grote melkstromen, die ook voor zijn zus bedoeld zijn.

Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Rozanne drinkt nog ’s ochtends en ’s avonds. Hugo drinkt een tiental keer per dag. Borstvoeding geven is echt wel een bezigheid dus.

Borstvoeding geven is echt wel een bezigheid.

Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?

Ik kreeg zelf flesjesvoeding. Ik heb het idee dat daar in die tijd minder gedoe over was. Flesjes, borstvoeding, allemaal gelijk.

Toen ik zwanger was van Rozanne, had ik zelf het vage idee dat borstvoeding gezonder was en dus wilde ik het proberen. Een paar weken, misschien een paar maanden. Ik begon over borstvoeding te lezen en raakte steeds meer overtuigd van het belang. Elke dag krijgt je kindje melk op maat: melk met meer vocht als het warmer is, melk met antistoffen als je kindje ziek is… En zelf verklein je je kans op borstkanker énorm.

Zo is het gekomen dat we vier jaar verder zijn, en ik nog steeds borstvoeding geef. Aan twee kinderen ondertussen.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Borstvoeding geven in het openbaar vind ik veel makkelijker dan bijvoorbeeld in bikini op het strand liggen. Als mijn kinderen drinken, verdwijnt de omgeving. Mijn kind heeft honger, ik voed het, dat klópt.

Als mijn kinderen drinken, verdwijnt de omgeving.

Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Als ik borstvoeding geef, ben ik helemaal niet met mijn borsten bezig. Mijn kind drinkt, dat is het. Het is zo natuurlijk, zo instinctief, en waarschijnlijk daarom zo ‘onbewust’.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Lees je in over borstvoeding. Er zijn zeker goede redenen om voor flesjesvoeding te kiezen, maar een gebrek aan informatie is een heel spijtige reden.

Ook later in je borstvoedingsverhaal is de juiste informatie belangrijk. Frequent voeden bijvoorbeeld, is cruciaal voor een goede start en een goed vervolg van de borstvoeding. Helaas krijgen pas bevallen mama’s daar in het ziekenhuis al verkeerde informatie over. Later krijgen mama’s soms het advies om te stoppen met borstvoeding, omdat dat niet verenigbaar zou zijn met bepaalde medicatie. Ook dat is dikwijls geen juiste informatie.

Zelf heb ik alles geleerd van La Leche League. Ze beschikken over een indrukwekkende expertise, zijn heel bereikbaar én gratis. Een goede lactatiekundige is natuurlijk ook een optie.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Ik herinner me niet direct een moment tijdens het voeden, maar we hebben wel hard gelachen toen Rozanne als peuter een beeld van een naakte vrouw zag, en meteen naar haar borsten greep.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

Ik voed de kinderen en krijg vrijstelling van andere taakjes...

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

Liggend voeden vind ik fantastisch. Het ging niet meteen, maar sinds ik het kan, hoef ik ’s nachts alleen maar half slapend naar mijn kind te rollen voor een voeding. Dat scheelt in vermoeidheid!

Sinds ik het kan, hoef ik ’s nachts alleen maar half slapend naar mijn kind te rollen voor een voeding.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

Ik hoop dat ik het geluk heb om mijn beide kinderen zolang te kunnen voeden als ze dat zelf willen.

Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin?

Het is prachtig om te zien hoe kinderen groeien, alleen door wat jouw lichaam hen geeft.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien