Kristien is 26 jaar, woont in Gent en is mama van Annie, 7 weken.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verliep de borstvoeding tot nu toe? Waren er moeilijke momenten? En hoe ben je daar door geraakt?

Annie was vanaf het begin een goede drinker. Ik ben bevallen door middel van een spoedkeizersnede. Doordat ik na haar geboorte nog toe genaaid moest worden, duurde het (voor mijn gevoel) vrij lang vóór ze huid op huid kon liggen. Zodra ze bij mij mocht, legde ik haar aan de borst en ze hapte meteen juist aan. Dat gemiste eerste uur had dus niets met haar zoek- en zuigreflex gedaan. Ook voor mij was die allereerste voeding op de ontwaakzaal belangrijk: ik kon eindelijk intens verbinden met Annie. Ik genoot van haar smakkend mondje, haar kleine vingers, haar zachte adem op mijn huid. Sindsdien is de borstvoeding bijna continu goed verlopen. Na enkele dagen kreeg ik wel pijn aan mijn tepels, maar dat viel te verhelpen met crème en geduld. Nu zijn de voedingen weer een waar genot. En dan dat ‘milkdrunk’ smoeltje achteraf… heerlijk.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Krachtig. De fotoshoot was voor mij niet anders dan het dagelijks leven. Toen Annie nog maar net geboren was, was het even wennen om mijn borsten overal boven te halen, maar dat veranderde gauw in fierheid. Ik ben trots op mijn lichaam en mijn dochter, dat mag gezien worden. Een borstvoedende moeder is vertederend, het mooiste symbool van verbinding. Ik had tijdens de shoot meer ‘last’ van de camera (ik ben snel zelfbewust en dan blokkeert mijn spontaneïteit) dan van het openbaar voeden.

​Een borstvoedende moeder is vertederend, het mooiste symbool van verbinding.

​Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Ik ben mijn borsten veel meer gaan waarderen. In het verleden heb ik lange tijd veel moeite gehad met het aanvaarden van mijn lichaam. Al waren mijn borsten niet de focus in die onzekerheid, ze kregen ook geen speciale aandacht. Nu is dat wel anders. Ik koester wat mijn lichaam doet en vind het bijzonder dat ik Annie met mijn melk in leven kan houden. Ik heb ook een heel goede melkproductie, dus mijn borsten hebben me nog niet teleurgesteld.

​Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Zorg dat je eten en drinken hebt klaarstaan. Een voeding kan soms lang duren en vraagt veel energie; het ideale moment om zelf ook bij te tanken. En verder: geniet, maak bewust herinneringen aan het voeden. Annie is nog klein, maar in vergelijking met toen ze net geboren was, neemt ze al veel meer plaats in op mijn arm. Iedere moeder zegt het wel: het gaat zó snel. Ik probeer tijdens een voeding ook mijn aandacht bij haar te houden in plaats van op mijn gsm te zitten (al is het verleidelijk om ‘s nachts tweedehands kleertjes te shoppen, hihi).

Mijn dochter borstvoeden geeft me de verbinding met mijn lichaam terug.

Hoe lang wens je borstvoeding te geven?

Twee jaar, minstens. Ik hoop dat dat lukt.

​Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Oh, ja: de vele fonteinen die ik al in haar gezicht gesproeid heb, wanneer mijn melk toeschiet en zij loslaat. Ik heb ook al vaak op haar hoofd gemorst als ik zelf iets (koud) eet tijdens een voeding. En met haar volle haren blijven die broodkruimels er goed in hangen ;-).

Welke rol speelt jouw omgeving (vrienden, familie,...) bij het geven van borstvoeding?

Ik vind het fijn dat ze mij laten doen en het niet vervelend vinden. Soms moet ik midden in een gesprek, terwijl ik ook aan het voeden ben, mijn aandacht afbreken en op Annie richten, omdat ze mijn tepel niet meer vindt, een boertje moet laten, krampjes heeft,... Ik kan me voorstellen dat dat niet heel fijn praten is, maar er is begrip en geduld voor. Bij de meeste vrienden vind ik het niet erg om mijn borsten te tonen. Bij enkele is er een drempel die ik bij wildvreemden niet voel; misschien omdat ze mij nog onzeker gekend hebben.

​In welke houding geef je het liefst borstvoeding?

Voorlopig voed ik vooral in de klassieke Madonnahouding en liggend (‘s nachts). Ik ben niet zo experimenteel in het voeden en vergeet vaak dat er ook andere houdingen zijn. De Madonnahouding met een kussen vind ik het meest rustgevend.

​Uitsmijter: vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin.

Mijn dochter borstvoeden geeft me de verbinding met mijn lichaam terug.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien