​Magalie is 31 jaar, woont in Gent en is mama van Ezra, 10 maanden.

Leestijd: 5 minuten

Hoe verliep de borstvoeding tot nu toe? Waren er moeilijke momenten? En hoe ben je daar door geraakt?

De eerste dagen waren een zoektocht. Gelukkig was ik omringd door een fantastische groep vrouwen (mijn vroedvrouw, de vroedvrouwen in het ziekenhuis, vriendinnen, mijn mama…) die me hun kennis hebben doorgegeven en me hebben aangemoedigd. Ze zorgden ervoor dat ik bleef geloven in mezelf en de kracht vond om door te zetten. Ik herinner me nog goed de eerste nacht samen met Ezra, hoe één vroedvrouw in het ziekenhuis me elk uur van de nacht kwam helpen om aan te leggen en me zei dat dit zou lukken. Na die hobbelige eerste dagen, was het echt wonderlijk om te voelen hoe Ezra en ik elkaar gevonden hadden in de borstvoeding.

Mijn zoontje heeft op zijn 8 maanden een grote schedeloperatie moeten ondergaan. Dat was een moeilijk moment, ook met de borstvoeding. Tijdens de ingreep en de dagen erna moest ik afkolven om de productie op gang te houden. De dag na de operatie heb ik samen met de chirurg blijven aandringen bij het team intensieve zorgen om live te mogen voeden. Ik voelde dat zowel Ezra als ik dat troostend voedmoment heel hard nodig hadden. Het was veel gedoe, hij was uitgeput, hij hing aan zoveel draadjes, maar het moment dat hij toen in mijn armen lag en terug begon te drinken, dat was zo krachtig, liefdevol en troostend. Toen voelde ik; dat komt hier helemaal goed.

​Het moment dat hij toen in mijn armen lag en terug begon te drinken, dat was zo krachtig.

​Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Ik heb er eigenlijk nooit veel over nagedacht om Ezra te voeden in het openbaar. Het voelt voor mij heel natuurlijk om dit gewoon te doén. Door borstvoeding te geven, heb ik eigenlijk ook geleerd om me minder aan te trekken van andere blikken. We zoeken wel graag een rustig plekje op: op een grasveldje, in de hoek van de living als ik op bezoek ben bij iemand, op een rustig terrasje…Niet omdat ik schroom voel, maar omdat het echt een rustmoment is, zowel voor Ezra als ik.

​Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Ik vond mijn borsten altijd al groot, en dat is niet veranderd sinds ik borstvoeding geef, haha. Ze geven me een vrouwelijk en krachtig gevoel, maar ik zou het niet erg vinden als ze iets kleiner worden als ik stop met borstvoeding, en mijn lichaam weer iets volumineuzer. Ik ben al veel afgevallen door borstvoeding te geven.

​Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

In de eerste plaats: doe waar je jezelf goed bij voelt, als jonge mama krijg je zoveel adviezen terwijl je meestal wel zelf aanvoelt wat goed is. Maar geloof in jezelf, je kan het, het kan moeilijk worden, maar ook dat gaat voorbij. Wees mild voor jezelf en geef jezelf tijd. Omring je met mensen waarbij je je goed voelt en die je kunnen helpen. En ook; probeer van de borstvoedingsmomenten echte meditatiemomenten te maken, leg die smartphone aan de kant en adem in en uit. Borstvoeding verplicht je om enkele keren per dag gewoon te zitten en niets te doen: hoe zalig is dat!

​Borstvoeding verplicht je om enkele keren per dag gewoon te zitten en niets te doen: hoe zalig is dat!

​Hoe lang wens je borstvoeding te geven?

Ik heb geen ‘doel’, maar ik ben wel heel benieuwd naar het moment waarop Ezra zal aangeven dat hij geen borstvoeding meer wil. Ik zou het ook heel emotioneel vinden om er zelf mee te stoppen, omdat het me zo nauw verbindt met Ezra. Maar mocht ik onderweg merken dat ik er de kracht niet meer voor vind, dan ga ik mezelf niet forceren om verder te doen. Maar voorlopig gaan we dus nog even door.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Ezra vindt het vaak fijn om even te stoppen met drinken en me dan heel indringend aan te kijken met een erg voldaan gezichtje. Dat vind ik echt hilarisch.

​Welke rol speelt jouw omgeving (vrienden, familie,...) bij het geven van borstvoeding?

Ik merk dat borstvoeding geven een groot deel van het moederschap inneemt voor mij en dat het goed doet om erover te praten. Daarom ga ik ook bewust op zoek naar mama’s die er ook mee bezig zijn, om fijne en moeilijke momenten uit te wisselen. Ook mijn lief is een belangrijke steun voor mij in het hele borstvoedingsavontuur. Ik ben ervan overtuigd dat zijn rustgevende aanwezigheid en steun ervoor zorgde dat de borstvoeding zo snel goed ging. En hij is nu nog enthousiaster over mijn borsten dan vroeger, haha.

​Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

Zoals een echte madonna!

​Heeft borstvoeding een invloed op jouw vrouw-zijn gehad?

Borstvoeding geven doet me nog meer geloven in de kracht van mijn vrouwenlichaam. Ezra was zo klein in het begin, en nu is het echt al een grote jongen. Hij is ook snel hersteld van zijn operatie. Ik vind het echt zot om te beseffen dat dat allemaal grotendeels is gebeurd door mijn moedermelk.

​Borstvoeding geven doet me nog meer geloven in de kracht van mijn vrouwenlichaam.

​Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin.

Borstvoeding geven is voor mij zoveel in één; het is krachtig, liefdevol, troostend, verbinding maken met je eigen lichaam, met je kindje en met de natuur.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien