Riziki is 34 jaar, woont in Hamme en is mama van Vic, 8 maanden en Ella, 2,5 jaar.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?

Ik wist van zodra ik zwanger was van mijn dochter dat ik borstvoeding wou geven, dat was vanzelfsprekend. Ik ging het proberen en zou wel zien wat het zou geven. Ik had mij niet voorbereid en achteraf gezien heb ik daar geen spijt van. Ik ben met een zeer ontspannen gevoel aan dat avontuur begonnen. Bleek dat zowel mijn dochter als mijn zoon natuurtalenten zijn. Na de bevalling en even huid-op-huid heeft de vroedvrouw geholpen om mijn dochter aan te leggen. Die hapte meteen aan en begon te drinken!

Ik had mij niet voorbereid en achteraf gezien heb ik daar geen spijt van.

Bij mijn zoon heb ik hem zelf aangelegd, opnieuw na wat huid-op-huidcontact en ook hij begon vlot te drinken. De melkproductie kwam zeer goed op gang, vooral bij mijn zoon, ik was dan ook nog maar 6 maanden gestopt met borstvoeding geven aan zijn zus. Toen ze 15 maanden was, was haar interesse volledig weg, dus zijn we gestopt. Ik moest het toen eventjes missen, maar ik was opnieuw zwanger dus ik wist dat ik snel terug borstvoeding zou geven. Ik denk dat als mijn avontuur met Vic stopt, ik het wel wat moeilijker zal hebben.

Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Vic eet al fruit, groenten en boterhammen, dus nu drinkt hij nog gemiddeld vier keer per dag. 's Ochtends, 's avonds na de boterham en wat later op de avond. Heel soms slaapt hij door, maar meestal komt hij ‘s nachts nog een keer drinken.

Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?

Ik ben geadopteerd toen ik 14 maanden was, ik was een weeskindje, maar ik zou wel de eerste 3 maanden van mijn leven borstvoeding gekregen hebben. Daarna is mijn biologische moeder gestorven. Ik heb hier eigenlijk nooit aan gedacht toen ik zelf besloot om borstvoeding te geven, dus nee dit heeft geen invloed gehad.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?

Ik heb daar geen problemen mee, nooit gehad eigenlijk. Hoewel ik bij mijn dochter de borstvoedingsdoek wel meer heb gebruikt. Nu door corona ben ik met mijn zoontje op niet veel openbare plaatsen geweest, dus daar kan het ook aan liggen.

Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Ik sta er niet zo heel veel bij stil denk ik, ze zijn er gewoon. Ze zijn wel minder stevig en dat vind ik wel jammer, maar ik lig er zeker niet van wakker.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Volg uw moedergevoel, dat is quasi altijd juist. Neem na de bevalling alle tijd om te wennen aan je baby, te rusten en te herstellen. Ik vond het eigenlijk heel fijn dat er bij Vic geen bezoek mocht komen op de materniteit, het was zo zalig rustig. Bij mijn dochter was er wel bezoek en soms was het wat te veel. Ik was enthousiast om haar aan iedereen te tonen uiteraard, maar achteraf gezien had het beter geweest om bezoekjes uit te stellen tot we thuis waren.

Volg uw moedergevoel, dat is quasi altijd juist.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?

Goh nee, niet meteen een specifiek moment. Het viel me wel op dat hoe ouder mijn dochter werd, hoe vreemder de borstvoedingshoudingen konden zijn. Als ze al kunnen stappen, wordt het nogal acrobatisch met momenten.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

Bij mijn dochter was hij erg betrokken en wou hij heel graag dat ik zo lang mogelijk borstvoeding zou geven. Toen ik terug begon te werken op 5 maanden heb ik het wel even moeilijk gehad; fulltime werken én kolven én onderbroken nachten, het woog zwaar door. Ik dacht toen aan stoppen, want ook het kolven ging moeizaam. Mijn man moedigde me toen aan om niet op te geven. Zelf had ik me ook voorgenomen om minstens 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. Uiteindelijk heb ik volgehouden door een aflevering van de Radio Mama podcast en na enkele weken, als ze ook fruit en groenten begon te eten, was het veel beter vol te houden voor mij. Bij de borstvoeding voor Vic is mijn partner iets minder betrokken, hij wil vooral dat het haalbaar blijft voor mij.

Uiteindelijk heb ik volgehouden door een podcastaflevering van Radio Mama.

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

De madonnahouding overdag en ‘s nachts op mijn zij.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

Ik laat het gewoon op mij afkomen. Ik heb geen doelen gesteld in de zin van “minstens 1 jaar”. Bij mijn dochter heb ik tot 15 maanden borstvoeding gegeven en zij is zelf gestopt, haar interesse was weg. Ik was dan ook al zwanger van Vic. Ik hoop gewoon dat als Vic stopt, dat het ook op een natuurlijke manier is.

Ik laat het gewoon op mij afkomen.

Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin.

Een fantastisch mooi, verbindend avontuur dat ik iedere mama toewens.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien