Silke is 30 jaar, woont in Kortrijk, en is mama van Alice, 2 jaar. Ze is diëtiste van beroep en net afgestudeerd als lactatiekundige.
Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe?
Eigenlijk heel vlot, op de eerste dagen en weken na. Alice had moeite met aanhappen in het begin, waardoor ze niet veel melk binnenkreeg en veel gewicht verloor. Ik moest dus al snel kolven, zowel manueel als elektrisch, en haar de afgekolfde melk bijgeven. Door dat kolven had ik ook last van overproductie, met als gevolg: heel veel doorgelekte kleren en borstkompressen en een diepvries vol afgekolfde melk.
Eenmaal vraag en aanbod wat gestabiliseerd was, hebben we al een hele mooie weg afgelegd samen. Nooit last gehad van kloven en dergelijke, en pas onlangs had ik voor de allereerste keer een borstontsteking (jawel, dat kan dus ook met een peutertje aan de borst).
Pas onlangs had ik voor de allereerste keer een borstontsteking.
Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?
Dat hangt er enorm van af... Als Alice naar de crèche gaat of een dag bij haar grootouders is, drinkt ze enkel ’s ochtends en ’s avonds, en dan nog gemiddeld 2 nachtvoedingen. Op dagen dat ze thuis is bij mij, komt ze vaak een hele dag door om een paar slokjes vragen.
Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?
Ja, mijn mama was indertijd al een enorme voorstander van natuurlijk ouderschap. Ze gaf les bij Bevallen & Opstaan, is thuis bevallen van mijn broers en poliklinisch van mij (kon niet anders omdat ze al bijna 42 weken zwanger was), en heeft ons alle vier lang borstvoeding gegeven. Dat heb ik dus letterlijk met de moedermelk meegekregen.
Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats?
Ik heb daar ab-so-luut geen problemen mee. Ik heb nooit veel gêne gehad over mijn lichaam, en dat is nog veel minder geworden sinds ik zwanger en mama werd. Ik gaf Alice echt al overal de borst: op het strand, in het zwembad, op de trein/tram/bus, in de supermarkt, op een terrasje, ... Moest er een bingo bestaan, kon ik alles afvinken denk ik!
Ik gaf Alice echt al overal de borst: op het strand, in het zwembad, op de trein/tram/bus, in de supermarkt, op een terrasje, ... Moest er een bingo bestaan, kon ik alles afvinken denk ik!
Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?
Ik vind ze echt een wonder! Ongelofelijk dat Alice dankzij mijn borsten en mamamelk al 2 jaar groeit en bloeit. Ik vond het ook echt fascinerend om te zien hoe mijn borsten veranderden doorheen de zwangerschap en kraamtijd.
Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?
You do you! Volg je mamagevoel. Jij kent je kindje het allerbeste, en weet het allerbeste wat hij/zij nodig heeft.
You do you!
Maar durf ook om hulp vragen als het nodig is. Of het nu op vlak is van borstvoeding (een goede vroedvrouw en/of lactatiekundige is goud waard!), je fysieke of mentale gezondheid, of het huishouden.
Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden?
Heel veel grappige momenten eigenlijk. Van melkfonteinen wanneer Alice de borst los liet tijdens een toeschietreflex, over onbedoeld de deur open doen met een (half) ontblote borst, tot de acrobatische toeren die ze uithaalt tijdens het drinken tegenwoordig.
Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?
Die heeft mij, zeker in het begin, enorm goed ondersteund. Wanneer ik met Alice aan de zetel geclusterd zat, bracht hij mij eten en drinken, mijn gsm, de afstandsbediening, een boek, ...
Hij verdedigt onze keuzes en responsieve manier van (op)voeden ook altijd met veel vuur wanneer we opmerkingen krijgen, of ongevraagd advies. Heerlijk om te zien hoe trots hij is.
Wat is je favoriete borstvoedingshouding?
Met stip op één: biological nurturing! Ik wou echt dat ik die houding al in het begin kende, dat zou volgens mij wel geholpen hebben met de aanlegproblemen die we gehad hebben.
Biological nurturing is een heel instinctieve, natuurlijke houding, waarin je kindje echt de regie heeft en zelf mooi kan aanhappen. En als mama lig je lekker ontspannen achterover geleund.
Biological nurturing is een heel instinctieve, natuurlijke houding, waarin je kindje echt de regie heeft en zelf mooi kan aanhappen.
Ik studeerde zopas af als lactatiekundige, en ik heb deze houding heel vaak gebruikt tijdens stages en in de praktijk. Veel mama’s hebben hier zóveel deugd van, omdat het helemaal anders is dan de andere borstvoedingshoudingen waar je echt op je techniek moet letten en vaak lang moet oefenen voor je ze echt volledig onder de knie hebt.
Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?
Dat kan ik echt totaal niet voorspellen... We gaan sowieso verder met de borstvoeding zolang Alice en ik het nog willen. Of dat nu tot 3 jaar is of tot 6 jaar.
Maar zelfs wanneer ons eigen borstvoedingsavontuur voorbij is, zal ik als lactatiekundige hopelijk nog heel veel andere mama’s en kindjes mogen ondersteunen in hun avontuur.
Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin:
Een wonderlijk avontuur, dat onze band alleen maar nog sterker en hechter heeft gemaakt.
Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien