Sophie is 33 jaar, woont in Brussel en is mama van Imany, 6 maanden jong en Xaelle, 2 jaar jong. Ze is jurist van beroep.

Leestijd: 4 minuten

Hoe verloopt de borstvoeding tot nu toe? 

De borstvoeding verloopt vlot, maar bepaalde periodes waren toch wel uitputtend. Ik heb af en toe het gevoel gehad dat ik “leeggezogen” was. Bijvoorbeeld op dagen waarop ik me fysiek wat zwakker voelde of zeer moe was en bij groeifases waarbij ze meer melk vroeg. Af en toe had ik wel eens op een pauzeknop willen drukken als die zou bestaan. Ook wil ze geen tut en ze hangt graag aan de borst om rustig te worden en weer in slaap te vallen. Tijdens de nachten kan dat wel eens vermoeiend zijn. Maar nu, na 6 maanden, ben ik zo blij dat ik heb doorgezet. Ik zou die momenten niet kunnen missen.

Af en toe had ik wel eens op een pauzeknop willen drukken als die zou bestaan.

Het is misschien egostrelend maar de borstvoeding benadrukt ook de unieke band tussen moeder en baby. Zij hebben jou nodig om te kunnen leven en groeien. Het opnemen van die zorgende rol, die van nature bij de moeder ligt, geeft enorm veel voldoening. Voor de rest, vind ik het fascinerend hoe het lichaam werkt en hoe mijn lichaam nog steeds verbonden is met mijn baby. Zoals elke borstvoedende mama waarschijnlijk, voel ik aan mijn borsten wanneer zij honger heeft.

Het opnemen van die zorgende rol, die van nature bij de moeder ligt, geeft enorm veel voldoening.

Hoe vaak voed je gemiddeld per dag?

Tot ze bijna 6 maanden was, was ik thuis en zo goed als altijd bij haar dus kon ze drinken zo vaak ze wou. Sinds deze week gaat ze voltijds naar de crèche en voed ik haar ’s morgens voor het werk, na het werk, net voor het slapengaan en ’s nachts wanneer ze wakker wordt.

Gaf je moeder jou borstvoeding? En had dit een invloed op je eigen borstvoedingservaring?

Neen, ze heeft mij geen borstvoeding gegeven en ik heb het gevoel dat zij daar totaal anders tegenaan kijkt. Eind jaren 80 was de tijdsgeest ook anders en waren vrouwen meer geëmancipeerd wanneer ze flesjes gaven. Het geven van borstvoeding was mijn eigen keuze.

Eind jaren 80 waren vrouwen meer geëmancipeerd wanneer ze flesjes gaven.

Bovendien heb ik de voorbije jaren in Congo gewoond waar moeders zo goed als altijd borstvoeding geven en het was voor mij dan ook vanzelfsprekend om borstvoeding te geven. Ook is het praktisch om geen melk, water en flesjes mee te moeten nemen. Zoals een mevrouw ooit tegen me zei: “de mama heeft de melk altijd bij”.

Hoe voelt het om borstvoeding te geven op een openbare plaats? 

Bij mijn eerste dochtertje, kreeg ik een benauwd gevoel elke keer ze hongersignalen vertoonde in het openbaar en dacht ik: oh neen, niet hier en nu. Maar bij Imany, mijn tweede dochtertje, heb ik daar helemaal geen probleem meer mee. Ik zie het als iets normaals en ik ga er vanuit dat iedereen het normaal vindt. Ik heb nog nooit expliciet een negatieve opmerking gehad. In tegendeel zelfs, vaak krijg ik een vertederende blik.

Bij mijn eerste dochtertje, kreeg ik een benauwd gevoel elke keer ze hongersignalen vertoonde in het openbaar.

Hoe kijk je naar je borsten? En is die blik veranderd sinds je borstvoeding geeft?

Nadat ik met borstvoeding gestopt was bij mijn eerste dochtertje (na 4 maand), zijn ze hun stevigheid volledig verloren. Ik hoopte dat dat zou herstellen. Maar 8 maanden na de bevalling van Xaelle, was ik terug zwanger en waren ze weer ronder en steviger. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn als ik zal stoppen met borstvoeding. Voor de rest is mijn kijk niet echt veranderd, denk ik. Ik beschouw ze als deel van mijn lichaam en vind het normaal dat zij de functie kunnen opnemen waarvoor ze dienen.

Moest er een toekomstige mama naast jou zitten, welk advies zou je haar geven?

Volg je gevoel. Heel veel mensen gaan je al dan niet ongevraagde en goedbedoelde adviezen geven, maar elk kind en elke ervaring is anders.

Elk kind en elke ervaring is anders.

Herinner je je een grappig moment tijdens het voeden? 

Het is wel al eens gebeurd dat ik na het voeden mijn bloes was vergeten toe te doen of dat mijn borst er nog uit hing. Gelukkig is mijn oudste dochter alert en wijst ze me er al eens op door grote ogen te trekken en “oooh mama!” te zeggen.

Welke rol speelt jouw partner in het verloop van de borstvoeding?

Hij speelt een niet zo’n grote rol eigenlijk. Hij is Congolees en borstvoeding is redelijk vanzelfsprekend.

Wat is je favoriete borstvoedingshouding?

De Madonna-houding, handig al zittend, staand of wandelend bij het multitasken.

Waar zie je jezelf staan binnen dit en één jaar (als het op borstvoeding aankomt)?

Ik hoop borstvoeding te kunnen geven zolang ze er naar vraagt.

Vat jouw ervaring met borstvoeding samen in 1 zin:

Een unieke periode waar ik ten volle van probeer te genieten.

Wil je ook graag jouw borstvoedingsverhaal in woord en beeld laten vastleggen? Boek dan een fotoshoot met Josefien